اولویتهای کلیدی کسب و کارهای جدید
در نشست «هماندیشی بایدها و نبایدها در پلتفرمها» که با همکاری سازمان ملی کارآفرینی و شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی برگزار شد، اولویتها و محورهایی از جمله «تغییر نگاه به کسبوکارهای مجازی»، «تاکید بر مشخص کردن جایگاه قانونی پلتفرمها»، «ضرورت تعیین متولی کسبوکارهای مجازی»، «اصلاح قوانین و مقررات و مالیات»، «اصلاح قوانین مرتبط با تامیناجتماعی و بیمه»، «ضرورت فرهنگسازی در میان مردم و سیاستگذاران» بهعنوان اولویت اساسی پلتفرمها مطرح و مورد تاکید قرار گرفت. همچنین فعالان حاضر در این نشست پیشنهاد دادند تا با همکاری اتاق ایران و سازمان ملی کارآفرینی، کارگروه مشترکی با هدف بررسی مجوزها، امور مالیاتی و تامین اجتماعی مرتبط با پلتفرمها شکل گیرد تا تصمیمات مرتبط با این کسبوکارهای مجازی به شکل کارشناسی گرفته شود.
به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران، این نشست با حضور حسین سلاحورزی نایبرئیس اتاق ایران، فرشاد فاطمی اقتصاددان، ولی رستمی استاد دانشکده حقوق دانشگاه تهران، رحیم پیلوار مدیرکل برنامهریزی و هماهنگی و حمایت از حقوق مالکیت صنعتی وزارت دادگستری و جمعی از فعالان استارتآپی کشور برگزار شد. سلاحورزی در این نشست گفت: با وجود شعار دولت مبنی بر حمایت از کسبوکارهای مبتنی بر نوآوری، عملا تصمیماتی گرفته میشود که خلاف این ادعاست. برای نمونه در حوزه تاکسیهایآنلاین که ظرفیت بسیار خوبی در توسعه و بهبود حملونقل دارند، فعالان این کسبوکار در شهرهای مختلف با مشکلات متعددی بهدلیل چالشهای اخذ مجوز مواجه هستند. نایبرئیس اتاق ایران تاکید کرد که باید به این سوال اساسی در حوزه کسبوکارهای اینترنتی پاسخ داده شود که به چه مجوزی نیاز است. آیا کسب این مجوز کلی است و به دریافت مجوز از اتحادیه کسبوکارهای مجازی کفایت میکند یا اینکه باید براساس محدوده جغرافیایی یا ارتباطی که با دستگاههای اجرایی وجود دارد از هر نهادی مجوز مخصوص به خود دریافت شود. سلاحورزی تصریح کرد: در ماههای اخیر بحثهای بسیاری درباره کپیرایت بهوجود آمده و این سوال مطرح است که وقتی یک پلتفرم نوین در کشور راهاندازی میشود و پس از آن دهها پلتفرم مشابه دیگر بهوجود میآید، قانون کپیرایت دراین باره به چه شکل عمل خواهد کرد، آیا اصلا نهادی برای نظارت بر بحث کپیرایت وجود دارد؟ به گفته نایبرئیس اتاق ایران شائبه انحصار و شکلگیری فضای رقابت در میان پلتفرمها یکی دیگر از مسائلی است که میان کسبوکارهای اینترنتی وجود دارد. سلاحورزی با اشاره به ضرورت مقررات و مقررات در حوزه کسبوکارهای مجازی تاکید کرد که میتوان از طریق ظرفیتهای شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی، هیات مقرراتزدایی و کمیته ماده ۱۲ اقدام به حذف مقررات زائد از کسبوکارهای مجازی کرد. نایبرئیس اتاق ایران همچنین از آمادگی فراکسیون تولید و اشتغال مجلس با همکاری اتاق ایران برای مقررات در حوزه کسبوکارهای مجازی خبر داد. او تاکید کرد در صورت ارائه پیشنهاد مدون از سوی فعالان این عرصه، میتوان اقدام به ایجاد مقررات در فضای کسبوکارهای مجازی کرد. سلاحورزی همچنین خطاب به فعالان استارتآپی حاضر در نشست پیشنهاد داد تا مسائل و مشکلات مرتبط با حوزه کاری خود را از طریق رسانههای سراسری به فضای عمومی جامعه منتقل کنند.
در این نشست، فرشاد فاطمی، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: متاسفانه اهمیت کسبوکارهای اینترنتی چه در فضای عمومی و چه در میان سیاستگذاران بهخوبی درک نشده است. حتی بهنظر میرسد در میان اعضای شورای رقابت هم کجفهمیهایی درباره کسبوکارهای مجازی وجود دارد که بهنظر میرسد اول ازهمه خود این کسبوکارها باید اقدام به فرهنگسازی کنند. به اعتقاد فاطمی کسبوکارهای مجازی نیازمند مقرراتگذاری هستند. اما در سطح کلان و دولت این مقرراتگذاری بهدرستی صورت نگرفته است. در همین رابطه این سوال پیش میآید که آیا با محوریت اتاق و فعالان استارتآپی میتوان به یک نوع خود تنظیمی دست یافت؟ عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: همه بهخوبی میدانیم که دولت عادت به دخالت در اقتصاد دارد و چون تقسیمکاری هم وجود ندارد، بنابراین دولت این حق را به خودش میدهد که در همه امور دخالت کند. در این میان چون توافقی بر تقسیمکار در پلتفرمها صورت نگرفته است، بر همین اساس هر وزارتخانهای اجازه دخالت در این عرصه را به خود میدهد.