(مواردی که درباره آن باید بدانیم)
تحقیقات بازار روشی سازمانیافته برای شناسایی نیازهای اطلاعاتی و همچنین جمعآوری، تجزیه و تحلیل، تفسیر و گزارشدهی اطلاعات است که در چگونگی بهدستآوردن سهم بازار ایفای نقش میکند.
بهدرستی گفته شده که علم باطل از نادانی خطرناکتر است؛ توانمندسازی علم و دانش با تحقیقات بازار واضح، جامع و منسجم امکانپذیر است. تحقیقات بازار آگاهی را افزایش داده و استرسهای روند کاری را کاهش میدهد و درعینحال توانایی دانستن بیشتر و بهتر را بهبود میبخشد.
یافتههای تحقیقات بازار تأثیر عمدهای در ایجاد اعتماد، متقاعد کردن سهامداران کلیدی، تصمیمگیریهای مبتنی بر داده در سراسر سازمان و موارد دیگر را دارد.
چرا سرمایهگذاران تحقیقات بازار را انتخاب میکنند؟
دلایل قانعکننده برای شروع فرآیند تحقیقات بازار عبارتاند از:
تعیین امکانسنجی یک محصول یا خدمات جدید
جمعآوری بازخورد سازنده برای بهبود تجربه مشتری
شناسایی بخشهای جدید بازار
اجتناب از شرایط نامطمئن و به حداقل رساندن خطرات (صرفهجویی در زمان و هزینه)
اجرای طرح توسعه کسبوکار
ارتباط مؤثر با مشتریان واقعی یا بالقوه
تصاحب سهم بازار
انواع تحقیقات بازار:
1- تحقیقات بازار اولیه
تحقیقــــات اولیــــــه کـــــه بهعنـــوان «تحقیقات میدانی» نیز شناخته میشود و بر پایه گردآوری دادههای دست اول متمرکز است.
منابع تحقیقات اولیه عبارتاند از:
بررسی وضعیت رقبا
مصاحبه و گفتوگوی حضوری و غیرحضوری
استخراج ذهنی کارشناسان باتجربه در حوزههای مرتبط
نظرسنجیهای تحقیقات بازار مانند نظرسنجیهای ایمیلی، تلفنی، پیامکی و...
پرسشنامه و غیره.
2- تحقیقات بازار ثانویه
تحقیقات ثانویه که بهعنوان تحقیقات «رومیزی» نیز شناخته میشود.
منابع تحقیق ثانویه عبارتاند از:
وبسایتهای آماری
دادههای بهدستآمده از نظرسنجیهای پیشین
گزارشها و اسناد مشابه موجود
مقالات، مجلات و بروشورهای مرتبط
اینفوگرافیک ارائههای سرمایهگذار
و غیره.
تحقیقات اولیه، نقاط دادهای خاص بهدستآمده از تحقیقات ثانویه را تأیید و شکافهای داده را پر میکنند تا بینشهای کیفی و کمی حیاتی ارائه کند.
انواع روشهای تحقیق:
دو روش اولیه تحقیق، تحقیق کیفی و تحقیق کمی است.
درحالیکه تحقیقات کیفی بر کلمات تمرکز و ایدهها را بررسی میکند و به پرسشهایی مانند «مشتریان در مورد یک محصول یا خدمات چه احساسی دارند؟» پاسخ میدهد. تحقیقات کمی بر اعداد، نمودارها و جداول تمرکز دارد و برای آزمایش یا تأیید نظریهها و مفروضات مناسب است. (هر شرکت یا ارائهدهنده خدمات یک روش تحقیق بازار را براساس بودجه، چارچوب زمانی و هدفهای تحقیق خود انتخاب میکند.)
تحقیقات بازار ابزاری برای تحول است.
بدون تحقیقات بازار، یک سرمایهگذار نمیتواند سطح رقابت را بسنجد و موانعی را که ممکن است ورود به بازار را محدود کند، ارزیابی کند.
مجموعههایی که در خدمات تحقیقاتی سرمایهگذاری میکنند، اغلب بهراحتی میتوانند با ارزیابی جمعیتشناسی کلیدی و مشتریان هدف، شناسایی فرصتهای گسترش کسبوکار (باز کردن فروشگاه جدید، راهاندازی محصول/خدمات و غیره) تصمیمات آگاهانه در رابطه با عملیات تجاری و ارائه محصول گرفته و اهداف واقعبینانه برای رشد کسبوکار تعیین کنند.
یک مجموعه تولیدکننده یا ارائهدهنده خدمات ممکن است تحقیقات بازار را بهتنهایی انجام دهد یا برای دستیابی به اهداف کوتاهمدت و بلندمدت به مجموعه تحقیقات بازار قابل اعتماد برونسپاری کند.
از آنجاییکه تحقیقات بازار یک فرآیند تخصصی و زمانبر است، بهتر است ازسوی یک مجموعه تحقیقاتی و سفارشی انجام شود که نیازهای هوشمند بازار منحصربهفرد کسبوکارهای مختلف را برآورده میکند.