در گفتوگو باداود قربانیان، مدیرعامل فروشگاههای زنجیرهای شهروند بررسی شد
فروشگاههای زنجیرهای در دو دهه اخیر روند رو به رشدی را پشت سر گذاشتهاند، اما جنبه مهم این رشد نه توسعه فیزیکی و شعب، بلکه توسعه فرهنگ خرید از این فروشگاههاست که مزایای بسیاری را برای مصرفکنندگان بههمراه دارد. درخلال این سالها بسیاری از این فروشگاهها با افزایش تعداد شعب در استانها و شهرستانهای کشور روبهرو شدهاند، بااینحال کوچکتر شدن مساحت فروشگاهها از یکسو و حرکت شعبههای این فروشگاهها بهسمت سوپرمارکتهای بزرگ از آسیبهای این فروشگاهها هستند. بااینحال فروشگاههای زنجیرهای نقش بسیار موثری در این دوره در حوزه شفافیت، اثربخشی سیاستگذاریهای دولتی، شناسایی مالیاتها، تامین نیازهای مصرفکنندگان بهصورت مداوم و متنوع و موارد دیگر ایفا کردهاند. دراینباره در گفتوگو با داود قربانیان، مدیرعامل فروشگاههای زنجیرهای شهروند به بررسی خدمات و مشکلات پیشروی توسعه فروشگاههای زنجیرهای پرداختهایم که در ادامه ازنظر میگذرانید.
فروشگاههای زنجیرهای چه هدفی را دنبال و چه نقشی در صنایع غذایی بازی میکنند؟
هدف از راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای، حذف واسطهها و ارائه خدمات موردنیاز مشتری در نزدیکترین محل به موقعیت جغرافیایی و زندگی اوست. اما امروزه تغییرات وسیعی در نیازهای مشتریان ایجاد شده که نتیجه عدمقطعیتی است که کشور ما در آخرین سال از دهه 90، در عرصه اقتصاد، سیاست و اجتماع همچون تحریمها، کرونا، نرخ ارز و نوسانات شدید قیمتی تجربه کرد. از طرفی با رشد فزاینده فروشگاههای زنجیرهای تدوین سیاستهای بلندمدت و برنامه استراتژیک این فروشگاهها در تمامی حوزهها بهویژه صنایع غذایی بیش از هر زمان دیگری ضروری بهنظر میرسد.
اما در استراتژی فروشگاههای زنجیرهای، تامین امنیت غذایی مشتریان درصدر توجه قرار دارد، به همین دلیل روند عرضه کالاهای تندگردش و محصولات غذایی در این فروشگاهها با شرط سلامت، تازگی، کیفیت، قیمت و آسانی خرید گرهخورده و بیش از سایر کالاها به چشم میخورد؛ چراکه مشتری با اطمینان و اعتماد به برند فروشگاههای زنجیرهای اقدام به خرید کالایی باکیفیت و قیمت مناسب میکند.
درواقع اطمینان خاطری که به مشتریان در فروشگاههای زنجیرهای بهخصوص در تامین محصولات غذایی داده میشود، نتیجه کنترل کیفیت و چرخه نظارت مستمری است که براساس استانداردها و قوانین بهصورت روزانه رعایت میشود؛ همین مساله وجه تمایز و مزیت رقابتی است که جایگاه ویژهای برای فروشگاههای زنجیرهای در صنعت غذایی قائل میشود. همچنین معرفی برندهای مطرح و تولیدکنندگان معتبر صنایع غذایی، برندهای نوپایی که برای نسل آینده اقدام به تولید محصولات ارگانیک و سلامتمحور میکنند و نیاز به حمایت ویژه شبکه عرضه دارند، افزایش دسترسی به سبد غذایی غنی و متنوع برای خانوادهها از دیگر مزایای فروشگاههای زنجیرهای در صنایع غذایی است.
اصولا فروشگاههای زنجیرهای بر روند قیمتگذاری کالاها چگونه تاثیر میگذارند؟
فروشگاههای زنجیرهای از مهمترین مراکز تامین و توزیع کالاهای اساسی بهشمار میروند. این فروشگاهها با تامین حجم و تعداد بالای کالا بهویژه اقلام اساسی و پرمصرف و درنظر گرفتن پایینترین میزان سود ممکن در هر کالا، به کسب درآمد از طریق فروش بیشتر اهمیت میدهند تا سود بالا از هر کالا. از طرفی قیمت نهایی کالای تولیدشده وابسته به عوامل متعددی همچون شرایط اجتماعی، ضوابط و مقررات، میزان تقاضا، رقابت و قیمت تمامشده یا هزینههای مواد اولیه است، نکته مهم اینکه نحوه توزیع و رساندن کالا بهدست مشتری نیز در تعیین قیمت نهایی تاثیر دارد؛ این همه درحالی است که اصولا قیمتگذاری در کشور ما براساس ضوابط و قوانین دولتی انجام و نهادهای نظارتی بر این مساله نظارت مستمر دارند. طی سالهای گذشته با توجه به افزایش قیمت و شرایط تهیه مواد اولیه بهخصوص در تولید کالاهای اساسی، مراکز عرضه بهویژه فروشگاههای زنجیرهای که ارتباط مستقیمی با مصرفکننده دارند، تمام تلاش خود را برای مقاومت دربرابر افزایش قیمتها، ایجاد ثبات بازار و آرامش خاطر مشتریان در تامین مایحتاج و اقلام موردنیاز به کار گرفتند. از طرفی در این شرایط فروشگاههای زنجیرهای باید با استفاده از استراتژیهای هوشمندی همچون تامین متمرکز کالا و مدیریت هزینههای نگهداری و لجستیک یا کاهش میزان سود خود در توزیع، کالا را با تخفیف بیشتری بهدست مصرفکننده برسانند. همچنین صرفه در مقیاس است، چه برای توزیعکننده و چه برای مشتری و درواقع توسعه فروشگاههای بزرگ و بسیار بزرگ ابزار مناسب و کارآمدی برای کاهش قیمت تمامشده کالا و رضایتمندی مشتریان است.
درحالحاضر آیا فضا برای گسترش فروشگاههای زنجیرهای وجود دارد؟
توسعه فیزیکی یکی از چالشهای پیش روی فروشگاههای زنجیرهای است؛ چراکه بهدلیل گرانی ملک و کم بودن حاشیه سود خردهفروشی، توسعه فیزیکی و افزایش شعب جدید بهسختی صورت میگیرد، درصورتیکه فروشگاههای زنجیرهای را بهعنوان ابزار خدماتی در جامعه بشناسیم، تغییر نگرش در حوزه املاک و حمایت از توسعه آنان در سطح کشور با اعطای امتیازاتی مانند وامهای کمبهره و تشویق صاحبان ملک به سرمایهگذاری در این حوزه میتواند بهویژه به رشد فروشگاههای زنجیرهای هایپری کمک شایانی کند؛ با توجه به اینکه مقیاس و اندازه در صرفه، رونق سبد خرید مشتری، حمایت از کالای تولید داخل، اشتغالزایی و... موثر خواهد بود، توجه به مشوقها ضروری است.
منبع: دنیای اقتصاد