چهلوچهارمین دوره نمایشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات «GITEX 2024»
«جیتکس» در قالب نمایشگاه کامپیوتری، فناوری اطلاعات و ارتباطات بهعنوان بزرگترین رویداد فناوری و استارتاپی صنعت ICT در خاورمیانه و شمال آفریقا هر ساله در مرکز تجارت جهانی دبی برگزار میشود که یکی از تاثیرگذارترین رویدادهای مرتبط با فناوری روز دنیاست و هر ساله نمایندگانی از آسیا، اروپا، آمریکا، آفریقا و اقیانوسیه در آن حضور پیدا میکنند. این رویداد زیربنای تحولات سریع مبتنیبر فناوری، سرمایهگذاریها و پروژههایی است که اقتصادهای خاورمیانه، آفریقا و آسیا را شکل میدهند. «جیتکس 2024» که چهلوچهارمین دوره خود را سپری کرد از 14 تا 18 اکتبر در دبی برگزار شد و روز گذشته به کار خود خاتمه داد. نمایشگاه امسال با استقبال بیش از 6500 غرفهدار، 1800 استارتاپ، 1200 سرمایهگذار در کنار بیش از 180 کشور و در پنج روز موضوعی برگزار شد. این نمایشگاه با مهمترین حوزههای هوش مصنوعی، مراکز داده، پهپادها، چاپ سهبعدی، رباتها، فناوریهای صوتی، لوازم جانبی، بازیهای رایانهای، سختافزار و نرمافزار، خدمات اینترنت، خدمات فناوری و لپتاپ و... برگزار میشود.
هوش مصنوعی، محور جیتکس چهلوچهارم
نمایشگاه «جیتکس» نخستین بار در سال 1981 با عنوان GITE راهاندازی و آغاز به کار کرد و سالن یک مرکز تجارت جهانی دبی را به خود اختصاص داد. اما با گذشت سالها تعداد سالنهای این نمایشگاه به 27 سالن و درمجموع مساحت آن افزایش یافته است. نام تجاری GITEXکه بیش از چهار دهه برگزار میشود در سال 2022 با افزوده شدن پسوند GLOBAL (جهانی)، حضور گسترده شرکتهای فناوری، استارتاپها، سخنرانان و شرکتکنندگان از بیش از 170 کشور را نشان داد که هدف اصلی آن حضور بازدیدکنندگان از اقصی نقاط دنیا و ملاقات با رهبران و بزرگان فناوری جهان و آشنایی با آخرین دستاوردها و نوآوریهای صنعت «فاوا» (فناوری اطلاعات و ارتباطات) است. این نمایشگاه از حضور دولتی در مقیاس بزرگ بهره میبرد بهطوری که صدها نهاد دولتی از سراسر منطقه، وزرا و مقامات بخش دولتی ابتکارات، نوآوریها و پروژههای عظیم دیجیتال دولتی سال را ارائه و مشارکتهای فنی بخش دولتی و خصوصی را اعلام میکنند.
هوش مصنوعی امسال هم در فناوریهای عرضهشده در جیتکس 2024 پیشگام بود و موضوع اصلی این رویداد را به خود اختصاص داد و ابزارهای هوش مصنوعی بهویژه هوش مصنوعی مولد تمرکز اصلی بود. دومین محور اصلی این رویداد محاسبات کوانتومی بود که دریچهای به برای حل مسائل فراتر از قابلیتهای کامپیوترهای قدیمی بهره میبرد و در زمینههایی چون رمزنگار، کشف دارو و شبیهسازیهای پیچیده عمل میکند. سومین محور مطرحشده فناوریهای پایدار بودند که به یکی از اولویتها برای سازمانهای دنیا به شمار میروند تا فناوریهای سبز را بهمنظور بهرهوری بالای انرژی، زیرساختهای شهرهای هوشمند و جایگزینی با انرژیهای تجدیدپذیر به کار گیرند. محور بعدی نوآوری «وب 3.0» و بلاکچین بود که در سیستمهای هویت دیجیتال و امور مالی غیرمتمرکز در سالهای اخیر حرفهای زیای برای گفتن دارد. محور دیگر هم فناوری متاورس بود که به بررسی استفاده از آن بهعنوان ابزارهای عملی برای صنایعی چون بهداشت و درمان، آموزش و خردهفروشی تبدیل شد که همین امر فرصتهای تازهای را پیش روی آموزش و تعامل با مشتریان قرار میدهد. همچنین امنیت سایبری در عصر تحول دیجیتال نیز از دیگر محورهای جیتکس 2024 به شمار میرفت که با توجه به پذیرش روزافزون تحول دیجیتال توسط کسبوکارها اولویت بیشتری پیدا میکند. در این رویداد از آخرین نوآوریها در زمینه امنیت سایبری سخن به میان آمد. همچنین فناوریهای آینده و فناوریهای خودران نیز از دیگر محورهای این رویداد بود که به وسایل نقلیه خودران و پهپادها تا سیستمهای حملونقل عمومی نسل بعدی تحولات در اتوماسیون، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای ایجاد تحول در حملونقل پرداخته شد.
روز فناوی ایران در جیتکس 2024
نمایشگاه جیتکس 2024 دبی بهعنوان بزرگترین رویداد فناوری اطلاعات فرصت خوبی را برای نمایش توانمندیهای شرکتهای ایرانی در بازار جهانی فراهم کرد و درواقع ظرفیتهای این نمایشگاه میتواند پلی ارتباطی میان ایران و جهان بهمنظور نمایش محصولات و خدمات شرکتهای ایرانی به خریداران و سرمایهگذاران دنیا باشد. همچنین جیتکس میتواند به شرکتهای ایرانی در دسترسی به جدیدترین دستاوردهای فناورانه، دانش و فناوری در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات و نیز ایجاد مشارکتهای استراتژیک با شرکتهای خارجی کمک کند.
در جیتکس امسال 20 شرکت دانشبنیان ایرانی با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی در قالب یک پاویون اختصاصی تازهترین محصولات و دستاوردهای فناورانه خود را به نمایش گذاشتند. از مهمترین اتفاقاتی که پیرامون حضور ایران در جیتکس امسال رخ داد برگزاری رویداد «روز فناوری ایران» در سومین روز برگزاری نمایشگاه بود. این رویداد بزرگترین گردهمایی فعالان صنعت ICT ایران در خارج از کشور با حضور گسترده شرکتهای ایرانی و خارجی اتفاق افتاد. در این رویداد همچنین توانمندیهای تولیدی و صادراتی شرکتهای ایرانی معرفی شد و فرصتهای تجاری و سرمایهگذاری صنعت فاوای کشور ارائه شد. از افتخارات ایرانیها این بود که یکی از شرکتهای دانشبنیان از ایران به مرحله نیمهنهایی مسابقه «سوپرنوا» در نمایشگاه امسال جیتکس راه یافت. این مسابقه علاوهبر ایجاد فرصت دیده شدن برای استارتاپها باعث حضور سرمایهگذاران و خریداران واقعی در میان داوران مسابقه شد و امکان بهرهمندی از جایزه 200 هزار دلاری را برای استارتاپها فراهم کرد.
فناوریها در جیتکس 2024
شارژرهای ایمن UGREEN مقاوم در برابر شعله
Ugreen یک شرکت چینی پیشرو در دنیا در حوزه لوازم الکترونیکی مصرفی و فناوری شارژ است که تازهترین محصول خود را روانه نمایشگاه جیتکس 2024 کرد. شارژرهای UGREEN Uno، سری NASync، پاوربانکهای Nexode، و مراکز اتصال شارژ Revodok از جمله این محصولات بودند. شارژرهای UGREEN Uno طرحی شبیه به ربات دارند که فراتر از عملکردی که دارند، کاربر را به خود جلب میکنند. این شارژرها که به فناوری GaN مجهزند، شارژ سریع، ایمنتر و راحتتری را برای حداکثر سه دستگاه به طور همزمان فراهم میکنند. این شارژر 65 واتی با وجود اندازه کوچکی که دارد، قدرتمند بوده و میتواند آیفون 16 پرو را تا 57 درصد یا مکبوک ایر M2 را تا 51 درصد تنها در 30 دقیقه شارژ کند. ایمنی، اولویت اصلی این شارژر است و نیز مقاوم در برابر شعله ساخته شده و دارای سیستم حرارتی است که به طور مداوم دمای دستگاه را کنترل میکند تا از بروز مشکلات احتمالی مانند اتصال کوتاه، اضافه بار و ولتاژ اضافی جلوگیری کند.
دوربینهای بدنه هوشمند
شرکت چینی Hytera راهحلهای اجرای قانون هوشمند خود را با دوربینهای بدنه هوشمند SC780 و SC880، به عنوان جدیدترین فناوریهای ایمنی عمومی در نمایشگاه جیتکس 2024 به نمایش گذاشت. این دوربینهای بدنه هوشمند که با قابلیت های 4G و 5G طراحی شدهاند، برای تقویت زیرساختهای امنیتی به منظور اجرای قانون استفاده از هوش مصنوعی در منطقه تنظیم شدهاند. ویژگیهای پیشرفته این دوربینها شامل تشخیص مبتنی بر هوش مصنوعی و گاهی IP68 برای انعطافپذیری بیشتر است. تعهد این شرکت به افزایش ایمنی و مسئولیتپذیری بیشتر با نمایش راهحلهای دوربین بدنه هوشمند برجسته شده است. این دوربینها برای تقویت قابلیت اجرای این قانون با ضبط ویدئویی با کیفیت بالا و ویژگیهای ارتباط فوری طراحی شدهاند. در این دوربینها، الگوریتمهای پیشرفته هوش مصنوعی ادغام شدهاند که تشخیص چهره، تشخیص پلاک خودرو و سایر ویژگیهای هوشمند را امکانپذیر میسازد.
TT3، فناوری تبدیل متن به مدلهای سهبعدی
شرکت کرهای Korea Deep Learning که یکی از پیشگامان صنعت هوش مصنوعی سهبعدی در کره است، در نمایشگاه جیتکس 2024، فناوری جدید TT3 خود را به نمایش گذاشت که متون نوشتهشده را به مدلهای سهبعدی تبدیل میکند. این فناوری، با سرعت بالایی، جملات و واژهها را به طرحهای بتنی قابل دانلود تبدیل میکند. این ابزار وابسته به سیستم یادگیری ماشینی است که اشکال هندسی را با کلمات طبقهبندیشده مرتبط میکند تا اشکال و سبکهای مختلفی را شکل دهد. اما برخلاف هوش مصنوعی تخت تبدیل متن به مدلهای دوبعدی، هوش مصنوعی در این ابزار جدید، محور سومی هم دارد. نتیجه کار، یک مدل با سطوح قابل ویرایش است که در بیشتر برنامههای CAD قابل دانلود و دستکاری است.
خودروی ضدگلوله Magnum MK1
پلیس ابوظبی در نمایشگاه جیتکس امسال از خودروی گشتی ضدگلوله خودران 4×4 خود به نام Magnum MK1 رونمایی کرد. این خودرو با ظاهری چشمگیر، ظرفیت 5/1 تن بار برای گشتزنی، نظارت و حملونقل امن بازداشتشدگان را دارد و میتواند به سرعت حداکثر 150 کیلومتر در ساعت برسد و در 4/5 ثانیه از صفر به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برسد. از ویژگیهای برجسته این خودروی خودران و بدون راننده با وزن 5/1 تن، میتوان به سیستم نظارتی پیشرفته تعبیهشده در آن اشاره کرد؛ به طوری که از دوربین 360 درجه و سلول زندانی سفارشی و سیستم نظارتی بهره برده که جهشی روبهجلو را در دیجیتالی شدن خودروهای پلیس به نمایش میگذارد. این خودرو برای چهار نفر شامل سه افسر پلیس و یک زندانی تعبیه شده است. این پاترول زرهی میتواند حریق را تا فاصله 7.62 میلیمتری تحمل کند و نیز مجهز به یک سیستم یکپارچه نظارت بر علائم صوتی، بصری و حیاتی، قابلیتهای ناوبری مستقل خارج از جاده، ارتباطات رادیویی و سلولی یکپارچه برای پهپادها و سایر دستگاههاست.
ربات Parkie برای پارک کردن راحت خودروها
یک شرکت کرهای، ربات جدیدی به نام Parkie را در نمایشگاه امسال جیتکس 2024 رونمایی کرد که چالش پارک کردن خودروها را در فضاهای تنگ و کوچک پارکینگها حل کرده است. این نخستین ربات پارکینگ خودران در جهان است. برای مانور بهتر این ربات، ابتدا راننده باید از خودرو خارج شود تا این ربات که به صورت یک سطح صاف طراحی شده، بتواند زیر خودرو قرار گرفته و آن را بلند کند و خودرو را حرکت داده و در نقطه موردنظر در داخل پارکینگ پارک کند. هدف اصلی از طراحی چنین رباتی، استفاده در بخش تجاری است. برخی هتلها و دفاتر نیاز به استفاده حداکثری از فضا دارند و از این رو ممکن است فضای پارکی که برای وسایل نقلیه در نظر میگیرند، امکان پارک راحت خودروها را فراهم نکند اما با استفاده از این ربات، چنین چالشی هم برطرف میشود.
نویسنده: ندا اظهری
منبع: روزنامه فرهیختگانس