سال 99 با فرازونشیبهای زیاد برای تامینکنندگان به پایان رسید. در این سال با توجه به نوسانات ارزی و مشکلات مربوطه به تامین مواد اولیه، شاهد نوسانات قابلتوجهی در تامین کالا و تغییرات زیادی در قیمت کالاها بودیم.
در این گزارش کلان، آنچه را در بازار مویرگی در این سال اتفاق افتاد، با هم مرور میکنیم. این گزارش حاصل اطلاعات فروش صندوق فروشگاهی بیش از 2400 سوپرمارکت در 9 استان کشور است که 244 گروه کالایی شامل 9500 برند و حدود 120هزار بارکد از ابتدای فروردین تا انتهای بهمن 99، در آن رصد شده است.
پاسخی به پرسشهای زیر:
گروه کالایی که در آن فعالیت میکنیم چه سهمی از بازار خردهفروشی را به خود اختصاص دادهاند؟
با توجه به اندازه بازار و قابلیت توسعه فروش، چه سهمی از بودجه مارکتینگ برای هر گروه کالایی مناسب است؟
سرمایهگذاری برای راهاندازی و توسعه (لانچ) چه محصولاتی با توجه به اندازه بازار و میزان رقابت در آن گروه محصولی، جذابتر است؟
یکی از مباحث جنجالی در صنعتfmcg ادعای جایگاه اول توسط شرکتهای برتر این حوزه و سهم از کل بازار توسط آنهاست.
در این بخش با توجه به دادههای دقیق مجموعه «هایمارت» این موضوعات بررسی میشود:
-رتبهبندی شرکتها و برندهای فعال در صنعت fmcg براساس فروش و معرفی 30 برند اول
- مقایسه میزان فروش سبد محصولات برندهای برتر
در سال 99 به دلایل مختلف مانند تغییرات نرخ ارز، مشکلات مربوط به واردات مواد اولیه، کرونا و... شاهد تغییر چندینباره و بیسابقه قیمتها در بازار خردهفروشی بودیم.
بهمنظور محاسبه تورم گروههای کالایی، میزان تغییرات قیمت به ازای واحد جز محصول (گرم/عدد/لیتر) در فروردینماه در مقایسه با بهمنماه مورد محاسبه قرار گرفته است.
بهعنوان مثال یک گرم تن ماهی از برندهای مختلف بهطور متوسط در فروردین ماه 96/91تومان و در بهمن 76/142تومان بوده است که از افزایش 52درصدی قیمتها در این گروه محصولی خبر میدهد.
با در نظر گرفتن وزن هر گروه کالایی از سبد محصولات سوپرمارکتی (344 گروه کالایی) و تورم مربوط به آن بخش، شاخص تورم کل در این حوزه محاسبه شد.
تنوع بسیار بالایی در محصولات سوپرمارکتی مشاهده میشود و ماهانه محصولات جدید بسیاری نیز به بازار معرفی میشوند که زمینه تجربه یک بازار بسیار شلوغ را میسر میسازند:
- 120هزار بارکد در سال 99 (70هزار بارکد فعال در هر ماه)
- اضافهشدن 1500 بارکد بهطور میانگین در هر هفته
این بازار شلوغ، اهمیت توسعه محصولی با ویژگیهایی که بتواند حضور موفقی در بازار داشته باشد، دو چندان میکند. در این راستا، محصولات موفق بازار در هر گروه کالایی و استفاده از قانون پارتو (80درصد فروش در 20درصد محصولات) میتواند راهگشا باشد.
در هایمارت بهطور مستمر، تمامی محصولات رصد میشوند اما برای پرهیز از طولانیشدن گزارش تنها سه محصول پرفروش هر گروه کالایی معرفی شد.
هایمارت اولین و بزرگترین شبکه سراسری سوپرمارکتهای ایران است که در حال حاضر بیش از 2400 عضو دارد و با توجه به سیستم توسعه فروشگاهها، براساس هدفگذاری تا پایان سال 1400 تعداد فروشگاههایش به حدود 10هزار واحد افزایش خواهد یافت.
خدمات هایمارت در بخشهای مختلف در سطح خردهفروشی و پخش مویرگی محصولات fmcg ارائه میشوند؛ این خدمات شامل:
- انواع خدمات ارتقا و پیشبرد فروش در سوپرمارکتها شامل سفارشگیری و ارائه تخفیفات مستقیم به مصرفکننده
- امکان اختصاص سهم شلف و فروش انحصاری محصولات در فروشگاههای عضو
- انواع تبلیغات در نقطه فروش شامل posm، تبلیغات روس نمایشگر صندوق فروشگاهی، سمپلینگ و پروموتر و کانتر
- سامانه حرفهای سفارشگیری آنلاین سوپرمارکتها از تامینکنندگان
- انواع تحقیقات بازاریابی شامل اطلاعات فروش بازار و تحقیقات میدانی و مستقیم از مصرفکنندگان و فروشندگان